Kinderyoga

"Laat ook jouw kind ook de magie van yoga ervaren!"

Kinderyoga locatie Dorst

Mijn kinderyogalessen in Dorst zijn te volgen bij:

Gezondheidscentrum Dorst Zorg op de Rijksweg 118 in Dorst (gemeente Oosterhout, op de grens met Breda.)

Iedere woensdagmiddag van 14:30- 15:15 uur is daar les voor kinderen van 4-12 jaar. Je bent van harte welkom voor een GRATIS PROEFLES. Instromen kan iedere week.

Aanmeldingen verlopen via Dorstzorg. Klik op de knop hierboven om naar de website te gaan. 

Kinderyoga locatie Oosterhout

Mijn kinderyogalessen in Oosterhout zijn te volgen bij:

Kindertherapie Oosterhout op de Sint Antoniusstraat 8. Achter de kindertherapiepraktijk zit een mooi zaaltje waar we rustig en fijn yoga kunnen doen.

De lessen starten bij voldoende aanmeldingen (minimaal 4). Heb je interesse?  Laat het me weten via bovenstaande knop. 

De kinderyoga is dus voor alle kinderen op in de basisschoolleeftijd. Zowel jongens als meiden zijn van harte welkom.

Tijdens de les gaan we samen de schooldag en alle prikkels van tv, social media en games, lekker van ons af schudden. Er is tijd voor inspanning (dansen, springen, yogahoudingen) en ontspanning (ademspelletjes, muziek en kindermeditaties). Een les kinderyoga in de week helpt om te ontprikkelen en tot rust te komen.

Wat is kinderyoga?

Kinderyoga is een combinatie van inspanning, ontspanning, creativiteit en samenwerking, maar het allerbelangrijkste is dat kinderen plezier hebben, dat ze zichzelf kunnen zijn en kunnen ontwikkelen in de les.

Yogalessen voor kinderen zijn dus anders van opzet dan de lessen voor volwassenen. De lessen hebben steeds een ander thema, zijn speelser en afgestemd op de belevingswereld van kinderen. Er wordt goed gekeken naar wat de groep nodig heeft. 

De kinderen leren zichzelf kennen op fysiek, mentaal en emotioneel niveau door de spelletjes en houdingen en daarmee ook hun kunnen op een speelse manier te vergroten. Hierdoor worden ze op een positieve manier bewust(er) van hun lichaam, gedachten en gevoelens en ontwikkelen ze zelfinzicht, vergroten ze hun zelfvertrouwen en verbeteren ze bijv. het concentratievermogen. 

Door samenspel leren ze vertrouwen, respect voor elkaar en samenwerkingsvaardigheden en tijdens de hele les wordt er op verschillende manieren een beroep gedaan op hun creativiteit.

De lessen worden naast de yogahoudingen extra leuk gemaakt met spel, muziek, fantasie, dans, kindermassage, concentratie-, adem-, zintuig- en ontspanningsspelletjes en creatieve opdrachten.

Bij kinderyoga groeien kinderen dus sociaal, mentaal, emotioneel en fysiek.

Yogahoudingen:

Zoals gezegd staat plezier dus voorop waardoor het niet draait om het perfect uitvoeren van de houdingen. Het gaat juist om het onderzoeken en leren kennen van je lichaam, je gedachten en je krachten met hun grenzen, om ze daarna heel voorzichtig en veilig op te rekken. 

Misschien heb je zelf wel eens yoga gedaan en weet je dat yogahoudingen vaak dierennamen hebben. Dit is net als bij volwassenyoga, ook zo bij kinderyoga en zelfs nog wat meer. Ze helpen in het spel en de verbeeldingskracht. Denk bijvoorbeeld aan de vlinder, cobra, kat, aap of krokodil, maar er zijn ook nog heel veel andere soorten yogahoudingen of we bedenken ze zelf met onze eigen creativiteit.

De kinderen mogen de houdingen op hun eigen manier doen (als het maar veilig is voor iedereen). Iedere boom, aap, olifant of koe ziet er immers net als ieder kind anders uit toch?! Iedereen doet mee op zijn of haar eigen manier en doet wat kan en goed voelt. We leren respect te hebben voor ons lichaam en elkaars anders zijn. En…fouten maken kan dus bijna niet, maar als het gebeurt, is dat helemaal niet erg. Dat mag. Je kan altijd weer opnieuw beginnen. Dat is oefenen, dat is het leven en dat is dus ook yoga 🙂

Wat doen we nog meer?

Omdat we naast structuur ook houden van afwisselingen gaan we soms ook samen (meditatief) tekenen, kleuren of muziek maken.

Misschien gaan we ook wel een keer naar buiten spelen met water (in het voorjaar/zomer) of we doen de hele yogales buiten. Voelen we de zon en de wind, doen de boomhouding naast een echte boom en masseren de grasmat met onze voeten…

Ter conclusie: er is van alles mogelijk binnen een kinderyogales, maar we hanteren een vaste structuur zodat er veiligheid en vertrouwen ontstaat en ontspannen jezelf zijn steeds makkelijker wordt. 

Nieuwsgierig geworden? Kom het gewoon een keertje proberen! Je bent altijd welkom voor een proefles.

Achtergrondinformatie voor ouders:

Vaak wordt yoga geassocieerd met volwassenen, maar yoga heeft de laatste jaren ook zijn weg gevonden in het leven van kinderen. 

Kinderyoga is een speelse yogavorm voor kinderen in alle leeftijdsgroepen. Net als bij een yogales voor volwassenen komen er verschillende yogatechnieken aan bod. Het omvat een mix van yogahoudingen. (Een yogahouding kan staand, zittend of liggend worden uitgevoerd.), ademspelletjes en fantasierijke meditaties. Door gebruik te maken van verhalen, thema’s en dierenfiguren, wordt kinderyoga een avontuurlijke ontdekkingsreis die kinderen enthousiast maakt over beweging en ontspanning.
Werken met een vaste lesopbouw zorgt voor structuur zodat de kinderen weten wat er komt. Bij kinderyoga is er veel mogelijk, zonder dat je de essentie van yoga uit het oog verliest.

Een ander belangrijk verschil met volwassenyoga is de aandacht voor een goede uitvoering van de yogahoudingen. Bij kinderyoga ligt de focus minder op een goede uitlijning en deze hoeft ook alleen verbeterd te worden als de uitvoering voor het kind onveilig is of blessures kan veroorzaken

De positieve effecten van kinderyoga zijn:

 • balans, flexibiliteit en kracht worden verbeterd.
 • het stimuleert de samenwerking tussen linker en rechter hersenhelft
 • de kinderen leren beter focussen, concentreren
 • ze leren over (zelf)respect en discipline, positief denken en vergroten hun zelfvertrouwen
 • natuurlijk is er aandacht voor ontspanning, houding en ademhaling
 • de yogaspelletjes zorgen voor een beter evenwicht, reactievermogen en motoriek
 • mede hierdoor vergroten ze hun zelfbewustzijn en lichaamsbesef
 • we prikkelen en ontwikkelen fantasie, originaliteit en creativiteit
 • door yoga en meditatie ontstaat er meer innerlijke rust en harmonie

Kinderyoga biedt dus verschillende positieve voordelen voor kinderen. 

geluid meditatiekaart

Tien redenen waarom kinderyoga zo goed is:

   1.    Fysieke gezondheid: Kinderyoga bevordert een gezond lichaam door flexibiliteit, kracht en coördinatie te verbeteren.

   2.    Emotionele balans: Het helpt kinderen om hun emoties te begrijpen en beheren, waardoor ze beter kunnen omgaan met stress en frustratie.

   3.    Concentratie en focus: Yoga leert kinderen zich te concentreren op het moment, wat hun concentratievermogen en aandachtsspanne kan verbeteren.

   4.    Zelfvertrouwen en zelfbeeld: Door yoga te beoefenen, ontwikkelen kinderen een positiever zelfbeeld en meer zelfvertrouwen.

   5.    Ontspanning en stressvermindering: ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen helpen ontspannen en stress verminderen.

   6.    Zelfbeheersing en discipline: Het doen van yoga vereist geduld en doorzettingsvermogen, wat kan bijdragen aan het ontwikkelen van zelfbeheersing en discipline.

   7.    Sociale vaardigheden: In een yogales leren kinderen samenwerken, respect tonen voor anderen en zich inleven in anderen.

   8.    Lichaamsbewustzijn: Yoga helpt kinderen om zich bewust te worden van hun lichaam, hun grenzen te respecteren en goed voor zichzelf te zorgen.

   9.    Creativiteit en verbeeldingskracht: Kinderyoga kan creatieve elementen bevatten die de verbeeldingskracht van kinderen stimuleren.

   10.   Betere slaapkwaliteit: Regelmatige yoga kan bijdragen aan een betere slaaproutine, waardoor kinderen uitgerust wakker worden.


Veel gestelde vragen

Hoe ziet een kinderyogales er uit?

 • We starten altijd met even landen in de les, we kletsen even kort over de dag, hoe het met iedereen is en maken connectie met onszelf en elkaar. Vervolgens gaan lekker opwarmen en de dag van ons afschudden. We doen allerlei yoga-oefeningen op een speelse manier. Dit kan in een thema of avontuur zijn zoals de lente, de bakker, Halloween, op safari, innerlijke kracht, maar ook gewoon een mooie reeks passende oefeningen samen en alleen, maar altijd op je eigen niveau.
 • Afsluitend doen we een meditatie, visualisatie en/of creatieve activiteit. Natuurlijk alles passend bij de leeftijd van de kinderen.
 • Iedere week is de les weer anders, maar de opbouw is steeds ongeveer hetzelfde. Hierdoor ontstaat er veiligheid en vertrouwen. Het kind weet immers na een aantal keer waar hij/ zij aan toe is. 

Wat moet ik aandoen en meenemen?

 • Trek kleren aan die lekker zitten en waar je goed in kan bewegen. Het hoeven niet perse sportkleren te zijn. Het is fijn om laagjes aan te doen.
 • Neem warme sokken mee voor tijdens de ontspanningsoefening. Met warme voeten kan je nog beter ontspannen!
 • Voor een matje en dekens zorgen wij. Vind je het fijn om een oogkussentje of slaapmasker van jezelf mee te nemen, dan mag dat. 
 • Verder gewoon gezellig komen. Komt helemaal goed. Ik heb er zin in. Jij ook?!
samenspel oefening
voorbeeld van een samenspel oefening.

Hoe lang duurt de les?

 • Een kinderyogales duurt 45 minuten.

Wat zijn de kosten?

 • Dorst: gratis proefles, daarna per blok van 9 weken €99 
 • Oosterhout: Bij voldoende animo start kinderyoga in Oosterhout.
 • Benieuwd naar de kosten voor een kinderyoga kinderfeestje? Mail me dan even wat je wensen zijn, dan stuur ik je vrijblijvend alle info toe.

Wanneer?

 • Op woensdagmiddag om 14:30 uur in Dorst m.u.v. de schoolvakanties en feestdagen.
 • Kun je op dat tijdstip niet? Mail me je wensen, dan kijken we wat mogelijk is.

Waar?

 • Bij DorstZorg in Dorst (gemeente Oosterhout nb.) op de grens van Breda.
 • Weet jij nog een mooie plek waar ik kinderyoga kan geven? Laat het me weten. Het zou tof zijn nog meer kinderen yoga te kunnen geven.
 • Bii jou op school of thuis tijdens je kinderfeestje? Ook dat kan. Mail me!

Hoeveel kinderen kunnen er in je les?

 • Er kunnen maximaal 10 kinderen van 4-12 jaar deelnemen.


Yoga op school

yoga op school klas of gymzaal

Kinderyoga past ook heel goed binnen het onderwijs. Yoga kan gewoon in de klas of bij jullie op school in de gymzaal of leegstaand lokaal.

Door yoga in de klas te doen hoef je niet met de kinderen naar een andere ruimte wat het laagdrempelig maakt om de oefeningen tussen de lessen door uit te voeren. Hoe heerlijk is het voor de kinderen om gedurende de schooldag een momentje voor zichzelf te hebben. Door het doen van yoga in de klas leren kinderen hoe ze beter bij zichzelf kunnen blijven als de klas onrustig is. De vernieuwde energie die de oefeningen opleveren zorgen voor een betere concentratie en een toename van de leerprestaties.  Als leerkracht lever je lestijd in, maar je krijgt er dubbel effectieve minuten voor terug. Het is dus een win win situatie voor zowel de leerkracht als de kinderen.

Groep 4 kreeg yoga op school

Wie ben ik?

Ik ben Stijnie, samen met mijn man, 3 dochters, kat en cavia’s woon ik sinds april 2023 in Dorst. Hiervoor woonden wij als gezin in Hoofddorp, maar opgegroeid ben ik in Oosterhout. Mijn ouders en zus wonen daar nog steeds en dat was een van de redenen om nu weer gezellig terug te komen naar Brabant.

Na mijn middelbare school, heb ik mijn diploma’s sociaal pedagogisch werk niveau 4 en de opleiding onderwijsassistent gehaald. Ik heb daar geleerd te werken met kinderen van 0-12 jaar in verschillende werkvelden en heb werkervaring op kinderdagverblijven, BSO’s, peuterspeelzalen en in het onderwijs.

Na deze opleidingen ben ik gaan studeren in Eindhoven. Ik heb daar in 2005 de opleiding tot logopedist afgerond. Tijdens die opleiding heb ik ook veel geleerd over adem en houding, wat nu bij de kinderyoga weer goed van pas komt.

Ook heb ik een cursus mindfulness gevolgd en dus de opleiding kinderyoga en schoolyoga bij Helen Purperhart, omdat ik het erg leuk vond, ben ik inmiddels bezig met het behalen van nog meer modules kinderyoga om zo t.z.t. mijn lessen te verbreden naar bijvoorbeeld ouder-kindyoga, peuteryoga, tieneryoga of specifieke meditatielessen, maar ook om mijn kennis verder te verdiepen.

Wil je nog meer weten over mij? Kijk dan eens op mijn over mij pagina of volg me op social media @lekkerjij1.