Dit Italiaanse breekbrood is echt een aanrader. Snel en eenvoudig te maken. Een heerlijk broodje voor bij de barbecue, een salade of een kop soep! Hij hoeft niet te rijzen, dus het is een kwestie van de ingrediënten mengen en bakken maar. Binnen een goed half uur kun je daardoor al genieten van de heerlijke geuren en smaken.
En ben je niet zo’n olijvenfan of houd je niet van zongedroogde tomaten? Geen probleem, je kan ze gerust vervangen voor iets wat je wel lekker vindt.
Ook voor de kaas kun je de kaas kiezen die je lekker vindt. Vind je Parmezaanse kaas te sterk? Een andere geraspte kaas is ook prima.
Eet je veganistisch? Ook dat kan, vervang in dat geval de yoghurt en kaas door een plantaardige variant.

Benodigdheden voor 1 Italiaans breekbrood:
Algemene benodigdheden:
- beslagkom
- weegschaal
- mesje
- eventueel een snijplank
- spatel
- oven met bakplaat
- bakpapier of bakmat
- rooster voor het afkoelen
Ingrediënten voor 1 groot goed gevuld Italiaans breekbrood:
- 500 gram bloem
- 5 gram zout
- 1,5 theelepel baking soda
- 400 ml (plantaardige) yoghurt
- 150 gram zongedroogde tomaatjes in stukjes
- 150 gram zwarte olijven in stukjes
- 150 gram (Parmezaanse) kaas geraspt
- 1 eetlepel (verse) Italiaanse kruiden
- peper en zout naar smaak
Ontspanningstijd:
- Voorbereiding 10 minuten
- oventijd 25 minuten
Bereiding
- Was je handen met aandacht, voel de zeep, de temperatuur van het water, de handdoek…
- Haal een aantal keer rustig en diep adem en focus enkel op je adem, laat al het andere los.
- Voeg bloem, zout, peper, baking soda, tomaatjes, olijven en kaas samen in een kom, roer even door met een spatel.
- Voeg de yoghurt erbij en meng (met de hand) tot een samenhangend deeg.
- Je deeg zal wat plakkerig zijn, dat hoort zo.
- TIP: Omdat het zo plakkerig is, werkt het prettig om je handen eerst even in te vetten met wat (olijf)olie.
- Je kunt nu kiezen 1 groot brood of twee kleinere, net wat je wilt.
- Maak vervolgens 1 grote bol of ciabatta-achtige vorm of 2 kleinere.
- Maak je een bol; snijd het deeg dan in tot bijna op de bodem zodat er tijdens het bakken lucht kan ontsnappen en je een soepel brood krijgt.
- Als bonus heb je dan ook meteen mooie punten om te delen!
- Leg de broden op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak de broden in 25 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
- Laat ze even afkoelen op een rooster.
- GENIET van de geuren, kleuren en smaken!
- Buiten de koelkast, luchtdicht een paar dagen te bewaren. Invriezen kan ook!
Wil je ook nog een zoet broodje bakken om naast dit hartige brood te serveren? Kijk dan eens bij deze kwarkbolletjes. Net zo snel gemaakt en bijvoorbeeld voor kinderen een lekker alternatief.
Heb je dit Italiaanse breekbrood of bijvoorbeeld de kwarkbolletjes gemaakt? Deel je jouw resultaat dan met me? Tag me @lekkerjij1