Yoga op school, kinderdagverblijf of BSO

"Laat kinderen de magie van yoga ervaren!"

Kinderyoga past heel goed binnen het onderwijs of kinderopvang 

Yoga kan gewoon in de ruimte/klas, in de gymzaal, leegstaand lokaal of bij mooi weer buiten op het schoolplein.

Door yoga op school in de klas te doen hoef je niet met de kinderen naar een andere ruimte wat het laagdrempelig maakt om de oefeningen tussen de lessen door uit te voeren. 

Hoe heerlijk is het voor de kinderen om gedurende de schooldag een momentje voor zichzelf te hebben. Door het doen van yoga in de klas leren kinderen hoe ze beter bij zichzelf kunnen blijven als de klas onrustig is. De vernieuwde energie die de oefeningen opleveren zorgen voor een betere concentratie en een toename van de leerprestaties.

Als leerkracht lever je lestijd in, maar je krijgt er dubbel effectieve minuten voor terug. Het is dus een win win situatie voor zowel de leerkracht als de kinderen.

Ook binnen de kinderopvang is er vaak ruimte genoeg voor een lesje kinderyoga op locatie en is het een leuke en speelse activiteit om aan te bieden. 

Waarom zou je yoga op school of op het kinderdagverblijf aanbieden?

Samenvattend:

  • het helpt de kinderen rust vinden (in jezelf)
  • het helpt focussen en concentreren
  • het geeft nieuwe energie 
  • het ondersteunt het doorzettingsvermogen
  • het ondersteunt de mentale en fysieke ontwikkeling.
  • met samenspel ondersteunt het de samenwerking, het onderlinge vertrouwen en verbinding in de groep.
  • de leerkracht of pedagogisch medewerker heeft even tijd voor andere dingen

Wat is kinderyoga?

Kinderyoga is een combinatie van inspanning, ontspanning, creativiteit en samenwerking, maar het allerbelangrijkste is dat kinderen plezier hebben, dat ze zichzelf kunnen zijn en kunnen ontwikkelen in de les.

Yogalessen voor kinderen zijn dus anders van opzet dan de lessen voor volwassenen. De lessen hebben steeds een ander thema, zijn speelser en afgestemd op de belevingswereld van kinderen.

De kinderen leren zichzelf kennen op fysiek, mentaal en emotioneel niveau door de spelletjes en houdingen en daarmee ook hun kunnen op een speelse manier te vergroten. Hierdoor worden ze op een positieve manier bewust(er) van hun lichaam, gedachten en gevoelens en ontwikkelen ze zelfinzicht, vergroten ze hun zelfvertrouwen en verbeteren ze bijv. het concentratievermogen. 

Door samenspel leren ze vertrouwen, respect voor elkaar en samenwerkingsvaardigheden en tijdens de hele les wordt er op verschillende manieren een beroep gedaan op hun creativiteit.

Tijdens de lessen worden naast de yogahoudingen extra leuk gemaakt met bijv. spel, muziek, fantasie, dans, kindermassage, adem-, zintuig- en ontspanningsspelletjes en creatieve opdrachten.

Bij kinderyoga groeien kinderen dus sociaal, mentaal, emotioneel en fysiek. Zeker wanneer yoga op school of binnen het kinderdagverblijf meer structureel wordt aangeboden. 

Yogahoudingen:

Zoals gezegd staat plezier dus voorop waardoor het niet draait om het perfect uitvoeren van de houdingen. Het gaat juist om het onderzoeken en leren kennen van je lichaam, je gedachten en je krachten met hun grenzen, om ze daarna heel voorzichtig en veilig op te rekken. 

Misschien heb je zelf wel eens yoga gedaan en weet je dat yogahoudingen vaak dierennamen hebben. Dit is net als bij volwassenyoga, ook zo bij kinderyoga en zelfs nog wat meer. Ze helpen in het spel en de verbeeldingskracht. Denk bijvoorbeeld aan de vlinder, cobra, kat, aap of krokodil, maar er zijn ook nog heel veel andere soorten yogahoudingen of we bedenken ze zelf met onze eigen creativiteit.

De kinderen mogen de houdingen op hun eigen manier doen (als het maar veilig is voor iedereen). Iedere boom, aap, olifant of koe ziet er immers net als ieder kind anders uit toch?! Iedereen doet mee op zijn of haar eigen manier en doet wat kan en goed voelt. We leren respect te hebben voor ons lichaam en elkaars anders zijn. En…fouten maken kan dus bijna niet, maar als het gebeurt, is dat helemaal niet erg. Dat mag. Je kan altijd weer opnieuw beginnen. Dat is oefenen, dat is het leven en dat is dus ook yoga 🙂

Nieuwsgierig geworden? Hierbij een voorbeeld v/d kosten

kinderyoga op school of kinderdagverblijf
50,-* per les
  • 1 les van 30 minuten
  • voorbereiding en reistijd binnen 10 km van Dorst (nb)
  • meerdere lessen of langere les is mogelijk, neem hiervoor contact op.
Populair

Achtergrondinformatie:

Vaak wordt yoga geassocieerd met volwassenen, maar yoga heeft de laatste jaren ook zijn weg gevonden in het leven van kinderen. 

De positieve effecten van kinderyoga zijn:
  • balans, flexibiliteit en kracht worden verbeterd.
  • het stimuleert de samenwerking tussen linker en rechter hersenhelft
  • de kinderen leren beter focussen, concentreren
  • ze leren over (zelf)respect en discipline, positief denken en vergroten hun zelfvertrouwen
  • natuurlijk is er aandacht voor ontspanning, houding en ademhaling
  • de yogaspelletjes zorgen voor een beter evenwicht, reactievermogen en motoriek
  • mede hierdoor vergroten ze hun zelfbewustzijn en lichaamsbesef
  • we prikkelen en ontwikkelen fantasie, originaliteit en creativiteit
  • door yoga en meditatie ontstaat er meer innerlijke rust en harmonie

Kinderyoga biedt dus verschillende positieve voordelen voor kinderen. 

Tien redenen waarom kinderyoga zo goed is:

   1.    Fysieke gezondheid: Kinderyoga bevordert een gezond lichaam door flexibiliteit, kracht en coördinatie te verbeteren.

   2.    Emotionele balans: Het helpt kinderen om hun emoties te begrijpen en beheren, waardoor ze beter kunnen omgaan met stress en frustratie.

   3.    Concentratie en focus: Yoga leert kinderen zich te concentreren op het moment, wat hun concentratievermogen en aandachtsspanne kan verbeteren.

   4.    Zelfvertrouwen en zelfbeeld: Door yoga te beoefenen, ontwikkelen kinderen een positiever zelfbeeld en meer zelfvertrouwen.

   5.    Ontspanning en stressvermindering: ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen helpen ontspannen en stress verminderen.

   6.    Zelfbeheersing en discipline: Het doen van yoga vereist geduld en doorzettingsvermogen, wat kan bijdragen aan het ontwikkelen van zelfbeheersing en discipline.

   7.    Sociale vaardigheden: In een yogales leren kinderen samenwerken, respect tonen voor anderen en zich inleven in anderen.

   8.    Lichaamsbewustzijn: Yoga helpt kinderen om zich bewust te worden van hun lichaam, hun grenzen te respecteren en goed voor zichzelf te zorgen.

   9.    Creativiteit en verbeeldingskracht: Kinderyoga kan creatieve elementen bevatten die de verbeeldingskracht van kinderen stimuleren.

   10.   Betere slaapkwaliteit: Regelmatige yoga kan bijdragen aan een betere slaaproutine, waardoor kinderen uitgerust wakker worden.

Groep 4 kreeg yoga op school

Wie ben ik?

Ik ben Stijnie, samen met mijn man, 3 dochters, kat en cavia’s woon ik sinds april 2023 in Dorst. Hiervoor woonden wij als gezin in Hoofddorp, maar opgegroeid ben ik in Oosterhout. Mijn ouders en zus wonen daar nog steeds en dat was een van de redenen om nu weer gezellig terug te komen naar Brabant.

Na mijn middelbare school, heb ik mijn diploma’s sociaal pedagogisch werk niveau 4 en de opleiding onderwijsassistent gehaald. Ik heb daar geleerd te werken met kinderen van 0-12 jaar in verschillende werkvelden en heb werkervaring op kinderdagverblijven, BSO’s, peuterspeelzalen en in het onderwijs.

Na deze opleidingen ben ik gaan studeren in Eindhoven. Ik heb daar in 2005 de opleiding tot logopedist afgerond. Tijdens die opleiding heb ik ook veel geleerd over adem en houding, wat nu bij de kinderyoga weer goed van pas komt.

Ook heb ik een cursus mindfulness gevolgd en dus de opleiding kinderyoga, ouder-kindyoga en schoolyoga bij Helen Purperhart, omdat ik het erg leuk vond, ben ik inmiddels bezig met het behalen van nog meer modules kinderyoga om zo t.z.t. mijn lessen te verbreden, maar ook om mijn kennis verder te verdiepen.

Naast kinderyogadocent ben ik ook sporttrainer voor Parkinson en geef ik stoelyogalessen in buurthuizen en woonzorgcentra.

Wil je nog meer weten over mij? Kijk dan eens op mijn over mij pagina of volg me op social media @lekkerjij1.